Alles over vinyl.
Vinyl wordt al jaren populairder en is weer helemaal terug. Steeds meer artiesten brengen hun albums weer uit op vinyl en maken zelfs unieke en exclusieve gekleurde uitvoeringen. Maar als een LP voor jou iets nieuws is, dan kan je soms wel wat hulp gebruik om te ontdekken wat er allemaal is, waar je op moet letten bij een platenspeler en hoe je jouw vinyl zo goed mogelijk onderhoudt. Daarom hebben wij NPO Radio 2 dj en vinylexpert Wouter van der Goes gevraagd om je in de onderstaande 3 video's wegwijs te maken in de wereld van vinyl.
Verschillende soorten vinyl
Wat verkopen wij eigenlijk allemaal? In deze video wordt het verschil tussen soorten vinyl uitgelicht en krijg je antwoord op vragen als 'is zwart vinyl beter voor de geluidskwaliteit als gekleurd vinyl?'
Platenspelers
Je vinyl kan je natuurlijk niet afspelen zonder een platenspeler. In deze video leer je meer over dit apparaat en wat het verschil is tussen een budget en luxe platenspeler.
Je vinyl goed bewaren
Als je eenmaal een mooie verzameling hebt, wil je deze natuurlijk ook zo goed mogelijk bewaren. In deze video leer je meer over de do's en don't om je vinyl zo mooi mogelijk te houden.
Voor wie liever leest.
Om te beginnen bewaar je de LP zoveel mogelijk in de hoes. Zo voorkom je dat er stof op komt. Het stof komt namelijk door het draaien ook op de naald, wat kan zorgen voor ruis in het geluid. Als er toch stof op je LP komt kan je dit gemakkelijk verwijderen met een platenborstel. Hou er tot slot rekening mee dat er zo min mogelijk vingerafdrukken op je lp komen door ze zorgvuldig uit de hoes te halen. Dit kan de LP na verloop van tijd namelijk flink aantasten. Een tip hiervoor is om de rand van de LP met de palm van je hand en het label met je vingertoppen vast te houden.
Een platenspeler heeft verschillende afspeelsnelheden. Het kan zijn dat je de lp op het verkeerde toerental afspeelt. Zoek naar een knop met de standen 33 en 5. De meeste 12” LP’s worden op 33 rpm afgespeeld, maar er zijn uitzonderingen: lp’s die dus op 45 rpm gedraaid moeten worden. Het toerental wordt vrijwel altijd op het label van de lp vermeld. Doorgaans worden alle 7”singles op 45rpm afgespeeld.
Waarschijnlijk is er stof op je LP gekomen en heeft dit zich opgehoopt op de naald van je platenspeler. Verwijder het stof voorzichtig met een speciaal daarvoor bestemd borsteltje of kwastje en maak je LP schoon met een platenborstel of doekje.
Een kras hoeft niet altijd hoorbaar te zijn. Is dat wel het geval dan is die helaas niet meer te repareren. Zorg daarom dat je altijd voorzichtig omgaat met je platencollectie. Ontdek je een kras op je LP direct na levering? Dan is het een defect en kun je de LP retourneren.
Een lichte kromming in de LP hoeft niet altijd hoorbaar te zijn: de meeste platenspelers (veel budget platenspelers uitgezonderd) zijn in staat om die goed op te vangen. Als een LP te krom is, kan het echter wel voor problemen zorgen. Heb je een te kromme LP geleverd gekregen, dan is dat een defect en kun je de LP retourneren.
Bewaar je LP’s bij voorkeur verticaal. Horizontaal gestapelde LP’s kunnen krom trekken. Hecht je ook veel waarde aan de hoes? Bescherm deze dan extra door er een plastic beschermhoes omheen te doen. Zoals het ook een aanbeveling is om kartonnen binnenhoezen te vervangen door gevoerde binnenhoezen voor LP’s. Ze vookomen dat er slijtage ontstaat bij het in- en uithalen van het vinyl.
Dit ligt vaak niet aan de LP, maar aan je platenspeler. Er kunnen verschillende oorzaken zijn:
1. De motor is niet sterk genoeg om (vooral) zwaarder vinyl op de perfecte snelheid af te spelen.
2. De arm van de platenspeler is niet goed af te stellen, waardoor de naald niet goed in de groef blijft.
3. De naald is versleten en maakt daardoor niet goed contact.
Bekijk dus altijd goed of de LP wel echt een beschadiging heeft. Uiteraard kan het zijn dat je LP wel is beschadigd. Een grote kras kan er ook voor zorgen dat de LP blijft hangen of gaat overslaan.